Onderwijsassistent(e)

‘Daarna zonder problemen Pabo!’

Onderwijsassistent(e)

Heb je altijd al met kinderen willen werken? Lijkt het je leuk om voor de klas te staan? Ga je misschien wel leraar (basisonderwijs) worden? Dan is de twee jaar durende dagopleiding onderwijsassistent(e) met doorstroomprogramma naar HBO/PABO geschikt voor jou. Ben je een ‘hele goeie’ dan combineer je deze opleiding met gespecialiseerd pedagogisch werker kinderopvang!

Werkzaamheden

Kerntaken opleiding Onderwijsassistente(e)

 • Voert lesactiviteiten uit in overleg met de leraar
 • Bereidt de uitvoering van lesactiviteiten voor
 • Voert lesactiviteiten uit
 • Biedt (specifieke) ontwikkelingsgerichte lesactiviteiten aan
 • Voert taken rondom de lessen uit
 • Voert voorwaardelijke werkzaamheden uit ten behoeve van het lesprogramma
 • Voert administratieve taken uit
 • Houdt toezicht en begeleidt buiten de lessen
 • Voert coördinerende taken binnen de school uit

Studie-inhoud

Onderwijsassistent(e) (middenkaderopleiding)

Twee jaar durende dagopleiding (Beroepsopleidende leerweg BOL) met doorstroomprogramma naar HBO/PABO. (18+ studiefinanciering en OV-jaarkaart).

Je loopt stage op de basisschool. Daar assisteer je de leerkracht op alle mogelijke manieren. Je leert zelf ook lesjes geven. De kerntaken bij de opleiding onderwijsassistente(e) lees je terug op onze site. Tijdens workshops op school leer je veel praktische vaardigheden. Je maakt onderwijsleermiddelen, lesvoorbereidingen en werkt aan je portfolio. Ook neem je deel aan excursies. Je maakt een leskist, zet eigen rekenmateriaal in elkaar en weet wat een kind van jou wil leren. Laat ons weten wat je wil, plan je intakegesprek via onze site zodat we met jou kunnen kennismaken!

Kosten

Kosten opleiding Onderwijsassistent(e)

 • Studiekosten € 8.900,–* (Dit is het totaalbedrag voor 2 schooljaren!) Bij gespreide betaling € 9.450,–.
 • Boek- en materiaalkosten plusminus € 650,–**
 • Schoolkamp € 495,–**

Gemakkelijk: Betaal het grootste deel van je opleidingskosten uit een lening bij www.duo.nl
*Te voldoen: ineens voorafgaand aan de opleiding (€ 8.900,–) of in 12 maanden met een bedrag van € 787,50 per maand per automatische incasso in het eerste jaar.
**Te voldoen: ineens voorafgaand aan de opleiding.
Wanneer je ervoor kiest om beide diploma’s (onderwijsassistent en pedagogisch werker kinderopvang) te halen in twee jaren tijd dan betaal je (€ 9.900,–) ineens voorafgaand aan de opleiding of in 12 maanden met een bedrag van € 870,83 per maand per automatische incasso in het eerste leerjaar.

Diploma/certificaten

Onderwijsassistent(e) (middenkaderopleiding) MBO-4

Twee jaar durende dagopleiding (Beroepsopleidende leerweg BOL) met doorstroomprogramma naar HBO/PABO. (18+ studiefinanciering en OV-jaarkaart). Naast een brede algemene pedagogische scholing, kennis en vaardigheid bestaan de activiteiten van een onderwijsassistent uit de hierboven omschreven werkzaamheden.

Studiebeurs

Gemakkelijk: Betaal het grootste deel van je opleidingskosten uit een lening bij www.duo.nl.

Extra

Een reis (wintersport, zomerkamp of citytrip) behoort tot de opleiding. Je gaat ook op excursie en plant een zakenlunch. Tijdens de stages pas je het geleerde in de praktijk toe.

Speciaal voor deze opleiding heeft Instituut Broers met veel basisscholen in Noord-Brabant afspraken gemaakt. Vraag even na of wij nu al een plekje voor jou in je woonplaats kunnen reserveren! Je neemt deel aan ons doorstroomprogramma HBO/PABO en krijgt extra aandacht voor taal en rekenen zodat je succesvol kunt doorstuderen. Informatie voor deelnemers via schooldecanen, open avonden op Instituut Broers en persoonlijk op aanvraag.

Reserveer een opleidingsplaats

Door kleinschaligheid veel individuele aandacht
Irene van Meel (25) uit Oud-Gastel
werkt als docent Nederlands op het Munnikenheide College (vmbo - school) en voltooide na Instituut Broers de Pabo: ‘Na het vmbo ging ik naar het ROC. Hier had ik veel lesuitval en de lessen waren (in mijn ogen) niet erg zinvol en uitdagend. Vandaar dat ik op zoek ging naar wat anders. Na wat zoekwerk kwam ik op de website van Instituut Broers terecht: kleine klassen, géén lesuitval, echte lessen én een goede voorbereiding op de pabo. Dit was wat ik zocht. De verwachtingen werden waargemaakt. De lessen bij Broers waren zinvol, leuk en uitdagend. Ik had veel les van mijn mentor, een geweldig persoon! Naast “kennis” leerde ik van haar ook veel over mijn persoonlijkheid. Ondanks de goede lessen was mijn stage het hoogtepunt van de week. Na het behalen van mijn diploma ben ik naar de pabo in Vlissingen gegaan. De pabo doorliep ik zonder problemen. Dit heb ik mede te danken aan de goede vooropleiding bij Instituut Broers. Op dit moment werk ik als docent Nederlands op een vmbo-school. Een super uitdagende baan waar ik veel energie van krijg. Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd en mezelf op allerlei vlakken mogen ontwikkelen. Dit komt doordat de “basis” goed is gelegd bij Instituut Broers!'

Blijf op de hoogte van alle nieuws en opleidingen van Instituut Broers.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Top
Vragen