Gespecialiseerd pedagogisch werker

‘Leuk tussen die kleintjes, hier kan ik mijn ei kwijt’

Gespecialiseerd pedagogisch werker (kinderopvang)

Werken in de kinderopvang kan zomaar je roeping zijn. Je hebt een opvoedkundige taak. Waarden en normen spelen voor jou een belangrijke rol. Je wilt kinderen graag iets bijbrengen en daarvoor stel je een activiteitenprogramma en plan van aanpak op. Je concentreert je op het opvoeden en ontwikkelen van het kind maar daarnaast voer je ook organisatie- en professiegebonden taken uit. Ouders vertrouwen hun kind aan jou toe en jij bent dit vertrouwen meer dan waard. Wat je tijdens de theorielessen leert, kun jij in de praktijk uitoefenen en verfijnen.

Ben jij een goede kandidaat dan kun je deze opleiding combineren met de opleiding onderwijsassistent. Kies jij voor de combinatie-opleiding zodat je na twee jaren met twee diploma’s onze school verlaat?

Werkzaamheden

Kerntaken pedagogisch werker kinderopvang

Naast een brede algemene pedagogische scholing, kennis en vaardigheid bestaan de werkzaamheden van een gespecialiseerd pedagogisch werker kinderopvang uit onderstaande.

De pedagogisch werker kinderopvang:

 • Voedt het kind/de kinderen op en ontwikkelt hen
 • Voert gesprekken met de ouders/vervangende opvoeders en het kind
 • Stelt een (gespecialiseerd) activiteitenprogramma op
 • Ontwikkelt (mede) een begeleidingsplan
 • Biedt (gespecialiseerde) opvang
 • Biedt persoonlijke verzorging
 • Draagt zorg voor huishoudelijke werkzaamheden
 • Biedt (specifieke) ontwikkelingsgerichte activiteiten aan
 • Organiseert werkzaamheden
 • Voert coördinerende taken uit
 • Bouwt en onderhoudt een netwerk
 • Voert beleidsondersteunende taken uit
 • Voert beheertaken uit

Meer informatie vind je hier

Studie-inhoud

Gespecialiseerd pedagogisch werker (kinderopvang) (middenkaderopleiding) MBO-4.
Twee jaar durende dagopleiding (Beroepsopleidende leerweg BOL) met doorstroomprogramma naar HBO. (18+ studiefinanciering en OV-jaarkaart).

Kosten

 • Opleidingskosten € 8.900,– (Dit totaalbedrag is voor 2 schooljaren!)
 • Bij gespreide betaling € 9.450,–.
 • Boek- en materiaalkosten plusminus € 695,–.**
 • Kampkosten € 495,–.**

Gemakkelijk: Betaal het grootste deel van je opleidingskosten uit een lening bij www.duo.nl
*Te voldoen: ineens voorafgaand aan de opleiding (€ 8.900,–) of in 12 maanden met een bedrag van € 787,50 per maand per automatische incasso in het eerste jaar.
**Te voldoen: ineens voorafgaand aan de opleiding.

Wanneer je ervoor kiest om beide diploma’s (onderwijsassistent en pedagogisch werker kinderopvang) te halen in twee jaren tijd dan betaal je (€ 9.900,–) ineens voorafgaand aan de opleiding of in 12 maanden met een bedrag van € 870,83 per maand per automatische incasso in het eerste leerjaar.

Diploma/certificaten

Twee jaar durende dagopleiding niveau 4 (Beroepsopleidende leerweg BOL) met doorstroomprogramma naar HBO. (18+ studiefinanciering en OV-jaarkaart).

Studiebeurs

Gemakkelijk: Betaal het grootste deel van je opleidingskosten uit een lening bij www.duo.nl (18+ studiefinanciering en OV-jaarkaart).

Extra

Een reis (wintersport, zomerkamp of citytrip) behoort tot de opleiding. Je gaat ook op excursie en plant een zakenlunch. Tijdens de stages pas je het geleerde in de praktijk toe.

Ben jij een goede kandidaat dan kun je deze opleiding combineren met de opleiding onderwijsassistent. Kies jij voor de combinatie-opleiding zodat je na twee jaren met twee diploma’s onze school verlaat?

Je neemt deel aan ons doorstroomprogramma HBO/PABO en krijgt extra aandacht voor taal en rekenen zodat je succesvol kunt doorstuderen. Informatie voor deelnemers via schooldecanen, open avonden op Instituut Broers en persoonlijk op aanvraag.

Reserveer een opleidingsplaats

'Toch maar Pedagogisch werker erbij gedaan'.
Eline Santegoets 23 jaar, Goirle
'Ik ben werkzaam in de kinderopvang, mede dankzij de opleidingen die ik heb gevolgd bij Instituut Broers.Hier ben ik terecht gekomen, omdat een vriendin van mij hier ook op school zat. Tijdens een meeloopdag heb ik een (goede) indruk van de school gekregen en wist vrijwel meteen dat ik hier dan ook mijn opleiding Onderwijsassistente wilde gaan volgen. De school was voor mij dichtbij en het is natuurlijk een voordeel dat de opleidingen bij Instituut Broers maar twee jaar duren. Gedurende de twee jaar word je, waar nodig is, goed begeleid. De school was mij zo goed bevallen dat ik, na een mislukte poging op een vervolg opleiding, na een jaar weer ben teruggekeerd om ook nog de opleiding Pedagogisch Medewerker te volgen. '

Blijf op de hoogte van alle nieuws en opleidingen van Instituut Broers.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Top
Vragen